??????

??????

Η πανίδα του Λόφου Πεύκων όπως άλλωστε και όλης της ευρύτερης περιοχής είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη λίμνη Κερκίνη, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στη λίμνη και στις εκτάσεις γύρω από αυτή βρίσκουν καταφύγιο πολλά πουλιά, θηλαστικά και ψάρια.

Στις όχθες της αλλά και τριγύρω στα δάση της φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, περισσότερα από 300, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα.

ΗΚερκίνη χρησιμεύει επίσης και ως ενδιάμεσος σταθμός για μεταναστευτικά πουλιά καθώς ως τόπος αναπαραγωγής πουλιών. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές διαχείμασης του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη, ενώ στις όχθες της αναπαράγονται ο Μαυροπελαργός, ο Λευκοπελαργός, ο Πετρίτης, ο Φιδαετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός και ο Γερακαετός.

Παράλληλα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αποικίες της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου για Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η Νανόχηνα, το Φοινικόπτερο, ο Κυνηγογέρακας, ο Νανόκυκνος κα.

Εκτός όμως από τα υδρόβια πτηνά, οι περιοχές γύρω από τη λίμνη φιλοξενούν και πολλά αρπακτικά όπως το βασιλαετό, το χρυσαετό, τον πετρίτη, το στικταετό, το θαλασσοαετό, το κεφαλούδι, και το στεπογέρακο.

Στην περιοχή ζουν επίσης και  πολλά είδη θηλαστικών. Αρκετά από αυτά είναι απειλούμενα, όπως βίδρες, ζαρκάδια, τσακάλια, λύκοι, αγριόγατες και άλλαείναι κοινά όπως αλεπούδες, νυφίτσες, αγριόχοιροι, λαγοί, σκαντζόχοιροι και ασβοί. Εδώ  ζει ακόμα ο μεγαλύτερος αριθμός νεροβουβάλων στην Ελλάδα, περίπου 1350! Μέσα στα νερά της λίμνης κινούνται νωχελικά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες και τους περιηγητές!

 

Στη λίμνη Κερκίνη και στον ποταμό Στρυμώνα έχουν καταγραφεί 32 είδη ψαριών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: το γριβάδι, το αγριοχρυσόψαρο,  το σίρκο, ο ποταμοκέφαλος, το τσιρόνι, η μαλαμίδα και η μπιάνα.  Παρατηρήθηκαν επίσης και νέα είδη όπως το ηλιόψαρο και ο gymnocephaluscernuus.

Τα ερπετά αντιπροσωπεύονται με περίπου 25 είδη στην περιοχή ενώ τα αμφίβια με τουλάχιστον 11 είδη.