???????

???????

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια και αλλάζει ανάλογα με την εποχή.  Κατατάσσεται στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης  που χαρακτηρίζεται ως  λοφώδης, υποορεινή. 

Εκτός από τα κωνοφόρα δέντρα – κυρίως  πεύκα και κυπαρίσσια - στις χαμηλές πλαγιές του Λόφου Πεύκων και στη γύρω περιοχή κυριαρχούν διάφορα είδη βελανιδιάς και άλλων φυτών όπως δάφνη, πικροδάφνη, σπάρτο, κουτσουπιά, καθώς και αγριοτριανταφυλλιές και βάτα. Επίσης, φυτρώνουν αγριόκεδρα, βουνόκεδρα, χρυσόξυλα, αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές, γκορτσιές, αγράμπελες και άλλοι θάμνοι δημιουργώντας μια όμορφη, πράσινη εικόνα.  Στους γύρω ορεινούς όγκους κυριαρχεί η οξιά, η ελάτη, το σκλήθρο, η οστρυά, η καστανιά, οι κράταιγοι, ο φράξος, τα σφενδάμια, η σορβιά, ο κισσός, η κληματίδα, οι κρόκοι κ.α.

Κοντά στη λίμνη και στις ελώδεις τοποθεσίες στη γύρω περιοχή φυτρώνουν κυρίως νούφαρα, ίριδες, μέντα, μυριόφυλλο, ψαθί, ενώ από δέντρα συναντώνται κυρίως η ιτιά, η λεύκα, ο πλάτανος, ο νερόφραξος, η δρυς, ο γαύρος, η αγριοτριανταφυλλιά, η λεπτοκαρυά, η τσαπουρνιά, ο φράξος, η φλαμουριά, ο κράταιγος, ο κισσός και ο σφένδαμος. Επίσης, γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.300 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ή σπάνια.

Το τοπίο γεμίζει με χρώματα και ομορφαίνει απίστευτα την εποχή που ανθίζουν τα αγριολούλουδα που ευδοκιμούν στην περιοχή.