??????

??????

Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στα Βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών. Στα Βόρεια της λίμνης, στο βάθος του ορίζοντα, υψώνεται το Μπέλες, το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά, ξεπροβάλλουν το Δύσωρο και το Μαυροβούνι (Κρούσσια).

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η λίμνη Κερκίνη  υπήρχαν από την αρχαιότηταβάλτοι και έλη. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν εκεί πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα λόγω των πλημμυρών και της ελονοσίας. Τότε αποφασίστηκε η κατασκευή φράγματος και αναχαιτιστικών έργων που θα έδιναν οριστική λύση στο πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής. Το 1932 κατασκευάστηκε ένα φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα και τις επόμενες δεκαετίες ολοκληρώθηκαν και διάφορα άλλα έργα που σε συνδυασμό με το νέο φράγμα στον οικισμό Λιθότοπο το 1982 έδωσαν στη λίμνη τη σημερινή της μορφή. Σκοπός όλων των έργων ήταν η αντιπλημμυρική προστασία του νομού και η άρδευση της πεδιάδας.

Το φυσικό περιβάλλον της λίμνης είναι μοναδικό και η περιβαλλοντική της αξία μεγάλης σημασίας. Η Κερκίνη ανήκει στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών NATURA 2000 και προστατεύεται από τη σύμβαση RAMSARως ένας από τους δέκα Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας.

Παρέχει καταφύγιο σε τουλάχιστον 58 είδη θηλαστικών, 12 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 31 είδη ψαριών και περισσότερα από 300 είδη πουλιών, κάποια από τα οποία βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως ο αργυροπελεκάνος και  η Λαγγόνα. Έχει άλλωστε χαρακτηριστεί και ως  μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) και Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA–Oδηγία 79/409/ΕΟΚ).

Η λίμνη προσφέρεται για πολλές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες! Βόλτες με τα πόδια ή με ποδήλατα στη φύση, βαρκάδα, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, ιππασία είναι μόνο κάποιες από αυτές. Επιλέξτε αυτή που σας αρέσει και ελάτε να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή!